IDAHOT

Voor een SOGIE-vriendelijker beleid

Zichtbaarheid LGBTQI+ personen

Programmeer een voorstelling van het holebifilmfestival

Holebifilmfestival Vlaams-Brabant

Sinds 2001 wordt jaarlijks het Holebifilmfestival georganiseerd. Oorspronkelijk beperkten de voorstellingen zich tot de stad Leuven, maar sinds 2008 trad het holebifilmfestival buiten de Leuvense stadsmuren. Vandaag vindt het festival in plaats in tal van steden en gemeentes in Vlaanderen met Leuven als ankerpunt. Met de vertoning van films, documentaires en theater met LGBTQI+ thema’s wil het Holebifilmfestival bovenal een ontmoetingsplaats zijn voor LGBTQI+ personen. Tegelijk wil het de genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen in diverse steden en gemeenten. Daardoor krijgt de LGBTQI+ gemeenschap ook hier een gezicht, wat mensen uit de kast helpt en de aanvaarding en integratie van LGBTQI+ personen bevordert.

Als je zelf geen voorstelling kan programmeren, kan je altijd de programmatie van het filmfestival meenemen in de gemeentelijke cultuuragenda, of de affiches en programmaboekjes helpen verspreiden. Meer informatie over deze festivals, vind je op:

Pink Screens - Brussel

vzw Genres d’à Côté organiseert ieder jaar PINK SCREENS, het Brusselse Queer Filmfestival dat gender en seksuele diversiteit in de spotlights plaatst. Op dit festival wordt het publiek een ijzersterke en overheerlijke selectie voorgeschoteld met meer dan 70 kortfilms en langspeelfilms, documentaires en experimentele films. Breng je hartslag naar ongekende hoogte in ons hoofdkwartier Cinema NOVA, in Cinema Aventure en Galeries.

Meer informatie vind je op: Pink Screens

PINX - Gent

In Gent organiseert Sphinx-cinema jaarlijks het PINX-filmfestival. Op dit festival worden in samenwerking met VG, de Gentse LGBTQI+ jongerenvereniging, een aantal films vertoond op maat van middelbare scholen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren nog steeds erg traditioneel denken over man-vrouwverhoudingen en dat LGBTQI+ personen minder geaccepteerd worden dan we zouden willen.

Meer informatie: Sphinx Cinema

Queer-artsfestival

Het Antwerp Queer Arts Festival is een kunstenfestival. Dit festival heeft als doelstelling om  meer aanvaarding te bereiken voor allerlei vormen van diversiteit op het vlak van seksuele identiteit en genderidentiteit. Het festival wil het maatschappelijk denken rond seksuele identiteit en genderidentiteit voldoende open houden en in vraag stellen door actief op zoek te gaan naar inspirerende en diverse invalshoeken uit de rest van de wereld.

Het festival werkt aan haar doelstellingen door seksualiteit en gender vanuit een artistieke, activistische en academische hoek te benaderen. Het mikt hierbij op een kruisbestuiving tussen nationale en internationale kunstenaars in verschillende disciplines: film, muziek, beeldende kunst, theater, performance, enzo. De dynamische en eigenzinnige programmatie van kunst(enaars) doorbreekt vastgeroeste ideeën over wat het betekent om LGBTQI+ te zijn en vormt de aanzet voor een academische en activistische benadering.

Meer informatie: Queer Arts Festival

Voorzie voldoende materiaal (fictie en non-fictie) in de plaatselijke openbare bibliotheek

Via het verspreiden van boeken en films met een LGBTQI+ thema, kan een groot publiek in aanraking komen met deze minderheidsgroep. Zo krijgt de burger inzicht in de thematiek van LGBTQI+ personen, wat het aanvaardingsproces alleen maar ten goede kan komen. Daarnaast is het voor vele LGBTQI+ personen een grote steun bij hun eigen emancipatieproces.

De maatschappij is divers en het boekenaanbod moet dat ook zijn. Literatuur is een van de manieren om mensen te sensibiliseren. Door literatuur rond het holebi- en transgenderthema zichtbaar te maken kan men zo de nieuwsgierigheid van mensen prikkelen. Op deze boekenplank vind je romans, non-fictie, strips, poëzie, kinderboeken… met holebi’s in de hoofdrol

Voor hetero’s, die sinds hun jeugd overspoeld worden met boeken, films en rolmodellen waarmee zij zichzelf kunnen identificeren, is het vaak een moeilijke denkoefening om zich voor te stellen waarom een aparte leesplank voor holebi’s en transgenders wenselijk is. Doch is het voor holebi’s en transgenders die worstelen met hun geaardheid en/of genderidentiteit net belangrijk om zicht te kunnen identificeren met rolmodellen en helpt het terugvinden van holebi’s en transgenders in boeken of andere media hen bij hun emancipatieproces.

Plaats een link op uw website naar het online LGBTQI+ magazine ZIZO: ZIZO